Behandling for spiseforstyrrelse

Skrevet af UNIKDANMARK

January 13, 2024

I denne blog vil vi gå i dybden på ” Behandling for spiseforstyrrelse ” Spiseforstyrrelser er psykiske lidelser, hvor en persons forhold til mad, krop og vægt er usundt og ofte tvangspræget. De kan manifestere sig gennem overdreven spisning eller ved at undgå mad.

Har du brug for psykologisk rådgivning?

Kontakt på 40 19 32 32 for en gratis afklaringssamtale eller tryk på knappen!

Behandling for spiseforstyrrelse

Behandling af spiseforstyrrelser indebærer både at genoprette et normalt forhold til mad og at adressere de underliggende psykologiske problemer.

Sundhedsstyrelsen anbefaler en tværfaglig tilgang med et professionelt team inkluderende læger, psykologer, diætister, fysioterapeuter og socialrådgivere.

I psykoterapi fokuseres der på at udvikle evner til at håndtere de følelser og problemer, der ligger til grund for spiseforstyrrelsen.

Kostvejledning og udarbejdelse af en kostplan er vigtige dele af behandlingen for spiseforstyrrelser. Disse tiltag sigter mod at normalisere vægten og sikre, at kroppens ernæringsmæssige behov bliver opfyldt.

I behandlingen af spiseforstyrrelser indgår undervisning om kroppens ernæringsbehov og forståelse af symptomer og behandlingsmetoder. Denne proces, kendt som psykoedukation, hjælper patienter med at lære om deres tilstand og blive bedre til at håndtere den. Psykoedukation kan foregå som et selvstændigt forløb eller som en integreret del af terapien.

Spiseforstyrrelse symptomer

Symptomer på spiseforstyrrelser varierer men omfatter typisk et forstyrret forhold til mad.

Der er en tendens til overdreven bekymring om mad, vægt og krop, samt utilfredshed med krop og vægt.

Psykologiske symptomer inkluderer et forvrænget kropsbillede og et stærkt behov for kontrol.

Fysiske symptomer som træthed, svimmelhed og mavepine er også almindelige. Adfærd kan variere fra restriktiv spisning og faste til overspisning og opkast. Nogle har også et overdrevet fokus på sundhed og motion.

Har du brug for psykologisk rådgivning?

Kontakt på 40 19 32 32 for en gratis afklaringssamtale eller tryk på knappen!

Hvordan lever man med en spiseforstyrrelser

Når man lever med en spiseforstyrrelse, forsøger man ofte at skjule den. Dette kan inkludere at spise alene og undgå sociale arrangementer.

Tanker om mad kan dominere til den grad, at det bliver svært at fungere i dagligdagen. Afhængigt af typen af spiseforstyrrelse kan man bruge meget psykisk energi på bekymringer om mad og kropsvægt.

Psykologisk kan spiseforstyrrelser medføre en følelse af selvtilfredshed som et middel til at håndtere svære følelser og situationer.

Socialt kan man blive mere trist, indelukket og miste interessen i at være sammen med andre.

Fysisk kan spiseforstyrrelser føre til træthed, koncentrationsbesvær, humørsvingninger, og i alvorlige tilfælde, underernæring og hjerteproblemer.

Afslutning

Vi håber denne blog har gjort dig klogere på ” Hvordan starter en spiseforstyrrelse ” Hvis du har brug for psykoterapeutisk rådgivning kan du kontakte os forneden

Kontakt på 40 19 32 32 for en gratis afklaringssamtale eller tryk på knappen!